Anticonceptie

Na de bevalling kan het een aantal weken duren voordat je menstruatiecyclus weer op gang is. Indien je borstvoeding geeft, kan dit tot wel 6 maanden duren. Ondanks dat je niet meteen weer een menstruatie hebt, kun je wel heel vruchtbaar zijn na de bevalling. Ook het geven van borstvoeding geeft onvoldoende  bescherming. Het is daarom goed om na te denken over anticonceptie. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie mogelijk. Indien je flesvoeding geeft zijn alle vormen van anticonceptie mogelijk. Wanneer je borstvoeding heeft, gaat de voorkeur uit naar anticonceptie zonder hormonen, bijvoorbeeld het condoom of de koperspiraal. Mocht dit niks voor jou zijn, dan is er ook de mogelijkheid om anticonceptie met alleen het hormoon progesteron te gebruiken. Denk hierbij aan de hormoonspiraal, de minipil of het anticonceptiestaafje. Andere vormen van anticonceptie remmen de productie van moedermelk. 

Voor alle mogelijkheden omtrent anticonceptie, hun werking en betrouwbaarheid kun je een kijkje nemen op anticonceptie.nl of deverloskundige.nl

Voor alle vormen van anticonceptie kun je bij de huisarts terecht. Zou je graag een spiraaltje willen laten plaatsen? Dit kan in veel gevallen bij ons in de praktijk. Lees hier meer over onder het kopje spiralen op onze website.

Bij spoed