Echo’s

Gedurende de zwangerschap zullen er een aantal echo’s aangeboden worden. Hieronder zetten we de aangeboden echo’s op een rijtje.

  • Vitaliteitsecho
  • Termijnecho
  • 13 weken echo
  • 20 weken echo/ Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO)
  • Groeiecho
  • Liggingsecho
  • Vitaliteitsecho: deze echo zal rond 8 weken zwangerschap plaatsvinden. Door middel van deze echo kijken we of er sprake is van een kloppend hartje en of het vruchtje ook ín de baarmoeder zit. Ook kijken we of er sprake is van een meerlingzwangerschap. Door het embryo te meten kunnen we een indicatie geven van de duur van de zwangerschap. We adviseren je voor deze echo met een gevulde blaas naar de praktijk te komen. Doordat bij deze termijn je baarmoeder nog achter het schaambot zit, kan het soms lastig zijn om het embryo via de buik goed zichtbaar te krijgen. Een gevulde blaas kan helpen om de baarmoeder beter zichtbaar te krijgen. Indien dit niet lukt, kunnen we een inwendige echo maken.
  • Termijnecho: deze echo vindt plaats tussen de 10 en 12 weken. Tijdens deze echo wordt het kindje gemeten van hoofd tot stuit. Doordat alle kindjes in deze periode gelijk groeien, kan met grote zekerheid de uitgerekende datum vastgesteld worden. Nadat deze datum is vastgesteld, wordt deze later in de zwangerschap ook niet meer aangepast. Deze echo kan meestal via de buik gemaakt worden.

  • 13 weken echo: dit is een medische echo die wordt verricht rond de 13 weken zwangerschap. De 13 weken echo lijkt veel op de 20 weken echo, maar wordt eerder in de zwangerschap uitgevoerd. Met de 13 wekenecho kan al vroeg in de zwangerschap worden onderzocht of je kind ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. Denk aan een open schedel.  Het kind is kleiner en minder ver ontwikkeld dan bij 20 weken. Hierdoor is er nog iets minder zichtbaar, maar sommige vaak ernstige afwijkingen zijn al wel te zien.

  • 20 weken echo/ Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO): De SEO is een vorm van prenatale screening gericht op het opsporen van lichamelijke afwijkingen bij het kindje. Denk hierbij aan een open rug of schedel, een waterhoofd, hartafwijkingen, breuk of gat in het middenrif, breuk of gat in de buikwand, afwezigheid of afwijking van de nieren, afwijkende ontwikkeling van de botten, afwijkingen van armen of benen. De gespecialiseerde echoscopist controleert ook of het kindje goed groeit, wat de locatie van de placenta (moederkoek) is en of er voldoende vruchtwater is.
  • Groeiecho: Op indicatie zullen we een groeiecho afspreken. Dit zullen we adviseren indien we door middel van het uitwendig zwangerenonderzoek verdenken dat het kindje mogelijk wat kleiner of wat groter zou kunnen zijn. Ook kunnen we dit adviseren indien er wegens andere medische redenen een indicatie is voor een groeiecho. Groeiecho’s worden doorgaans tussen de 28 en 36 weken uitgevoerd.
  • Liggingsecho: Rond 34-35 weken zwangerschap kan er gekeken worden naar de ligging van het kindje. Een hoofdligging (dus wanneer het kindje met het hoofdje naar beneden ligt) is voor de bevalling de meest optimale positie. Indien er sprake is van een stuitligging (billen of voeten beneden) of een dwarsligging (hoofdje links of rechts) zullen we je doorverwijzen naar de gynaecoloog voor verdere opvolging of voor een poging om het kindje te draaien.
Call Now Button