Thuis of ziekenhuis

Als verloskundigen begeleiden we bevallingen thuis en op de open verloskamer in het ziekenhuis (poliklinische bevalling). Indien je zwangerschap ongecompliceerd verloopt, mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Het allerbelangrijkste is dat je gaat bevallen op de plek waar jij je het prettigst voelt. Voor de een is dit de vertrouwde omgeving thuis en voor de ander is dit het ziekenhuis. 

Thuisbevalling
Het voordeel van een thuisbevalling is dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent. Hier kun je meestal het beste ontspannen. Dit vertrouwde en ontspannen gevoel komt een bevalling alleen maar ten goede.

Op het moment dat je denkt dat je bevalling begonnen is, komt de verloskundige bij je langs. Aan de hand van wat onderzoeken kijken we in welke fase van de bevalling je zit. Afhankelijk hiervan besluiten we dat het tijd is om te blijven of dat we nog even weg kunnen gaan. Als het tijd is om bij jullie thuis te blijven gaan we wat spullen klaarzetten voor de bevalling. Ook bellen we de kraamzorg die ons tijdens en na de bevalling zal assisteren.

We zijn erin getraind om bevallingen thuis te begeleiden en continue een risicoschatting te maken. Indien we vinden dat het veiliger is om de bevalling in het ziekenhuis voort te zetten, zullen we dit te allen tijde bespreken en eventueel voor vervoer zorgen om jullie zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te brengen. Ook zijn wij getraind in het handelen in acute situaties, mochten deze zich thuis voordoen.

Na de bevalling zorgt de kraamverzorgster dat alles wordt opgeruimd, helpen we met douchen en de verzorging van de baby. Zo kunnen jij en je partner na de bevalling rustig bijkomen en lekker in de eigen omgeving verblijven.

Badbevalling
Het is thuis ook mogelijk om in bad te bevallen. Warm water kan een ontspannende werking hebben en de aanmaak van oxytocine stimuleren waardoor goede en krachtige weeën gestimuleerd worden. Ook heeft dit een positief effect op de pijnbeleving. Een ander voordeel van het warme water is dat het zorgt voor een goede doorbloeding in je lichaam. Hierdoor is de kans op inscheuren wat kleiner.

Als je thuis in bad wilt bevallen kun je een speciaal bevalbad kopen of huren.
Dit kan via de website: www.bevallingsbaden.nl

Poliklinische bevalling
Sommige vrouwen vinden het prettiger om in het ziekenhuis te bevallen. Zolang er geen complicaties ontstaan, mogen wij je bevalling in het ziekenhuis begeleiden. Alleen wanneer het medisch gezien noodzakelijk is, vragen wij de gynaecoloog om het over te nemen.

Ook wanneer je in het ziekenhuis wenst te bevallen, komen we eerst thuis langs op het moment dat je denkt dat de bevalling begonnen is. We bekijken in welke fase van de bevalling je zit en besluiten samen wanneer het het juiste moment is om naar het ziekenhuis te gaan.

Eenmaal in het ziekenhuis zal een verpleegkundige van het ziekenhuis of een kraamverzorgster ons assisteren tijdens de bevalling. Indien er geen complicaties zijn opgetreden mag je meestal ongeveer 2 uur na de bevalling weer naar huis.

Ook in het ziekenhuis kun je in bad bevallen. In het ziekenhuis is een speciaal bevalbad aanwezig, je hoeft deze dan niet zelf te huren of te kopen. In het ziekenhuis in bad bevallen kan alleen indien er geen complicaties zijn.

Een poliklinische bevalling wordt niet standaard vergoed door de verzekering. Check dit in je polisvoorwaarden of neem contact op met je zorgverzekeraar.

 

 

Call Now Button