Anticonceptie spiralen

Je kunt bij ons in de praktijk terecht voor het plaatsen van een spiraaltje of het laten verwijderen van een spiraaltje. Ook wanneer je nog niet eerder in onze praktijk bent geweest, ben je van harte welkom!
Als je pas bevallen bent, dan kun je vanaf 11 weken na de bevalling  een spiraal laten plaatsen. Het is een vorm van anticonceptie die goed te combineren is met borstvoeding. Je kunt zelf kiezen welke spiraal je zou willen. Op deze pagina vind je uitleg over de verschillende soorten spiralen. Er zijn twee soorten spiraaltjes: hormoonspiralen en koperspiralen.

Hormoonspiralen
Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van het hormoon en doordat het spiraaltje een ‘vreemd voorwerp’ in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

  • Mirena spiraal
    Door de Mirena kan je menstruatiepatroon wat veranderen. De menstruaties worden vaak lichter of blijven bij sommige vrouwen helemaal uit. De Mirena spiraal is 8 jaar werkzaam.
  • Kyleena spiraal
    De hoeveelheid progestageen die deze spiraal afgeeft is lager dan de Mirena spiraal (0,009mg per dag bij de Kyleena t.o.v. 0,02 mg per dag bij de Mirena). Daarnaast is de Kyleena net wat kleiner dan de Mirena. Deze eigenschappen maken dat de Kyleena wat meer geschikt kan zijn voor vrouwen die gevoelig zijn voor hormonen of nog nooit zijn bevallen. Ook deze spiraal is 5 jaar werkzaam.

Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast komen ook hoofdpijn, buikpijn en rugpijn vaak voor, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Sommige vrouwen kunnen in de eerste maanden overmatig emotioneel zijn door de veranderde hormonen. Raadpleeg de bijsluiter van  Mirena of Kyleena voor een overzicht van de bijwerkingen.

Koperspiralen
Een koperspiraal is geschikt voor vrouwen die een voorkeur hebben voor hormoonvrije anticonceptie. De natuurlijke cyclus blijft behouden. Het geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief, zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden.

Een koperspiraaltje is meteen werkzaam. Het kan ook dienen als ‘morning-after’ methode, wanneer het binnen 5 dagen na onbeschermde gemeenschap geplaatst wordt.

  • Multisafe short
    375mg voor kleinere baarmoeders, biedt 5 jaar bescherming: 
    Multisafe
  • Flexi-T +300 
    5 jaar bescherming. Hierbij een nóg kleinere kans op complicaties bij inbrengen vanwege de ronde armpjes van de T-vorm:
    Flexi-T
  • Flexi-T 300 
    (voor kleinere baarmoeders), 5 jaar bescherming: 
    Flexi-T
  • Ballerine
    Het spiraaltje kan gebruikt worden door vrouwen tussen 16 en 45 jaar. De Ballerine is bijzonder geschikt voor jonge vrouwen die nog niet eerder bevallen zijn. Het heeft een soepele 3D-vorm waardoor de Ballerine een mooi alternatief is voor vrouwen die minder goed reageren op de andere koperspiralen: Ballerine

Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langduriger en/of heviger menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies blijvend iets toenemen.

Een spiraaltje is niet geschikt voor jou als:

  • Je een baarmoeder met een afwijkende vorm hebt
  • Je een SOA hebt
  • Je onverklaarbaar bloedverlies of buikklachten hebt 

Nacontrole
Na plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, welke zes weken na de plaatsing of na minimaal één menstruatie plaatsvindt.

Indien je aanvullend verzekerd bent, wordt in de meeste gevallen het spiraaltje vergoed door de zorgverzekeraar. Er dient dan altijd een recept voorgeschreven te worden, dus ook bij de koperspiraal.

De kosten voor het plaatsen van het spiraaltje, dienen we rechtstreeks in bij je ziektekostenverzekeraar. Indien dit niet kan bij jouw verzekering, krijg je van ons een rekening van 60 euro.
Het tarief voor de nacontrole is 20 euro. Je krijgt hiervoor een factuur, en dient contant betaald te worden tijdens de afspraak.

Call Now Button