Miskraam

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Soms gaat er in de allereerste ontwikkeling van een kindje iets niet helemaal goed en wordt het vruchtje door het lichaam afgestoten. Ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigen in een miskraam en vaak gebeurt dit in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Soms merk je dit doordat je een menstruatieachtig gevoel in je buik hebt, samen met bloedverlies. Het kan ook zijn dat je niks hebt gemerkt en je het pas ziet tijdens het maken van de eerste echo. Helaas is er niets wat je kunt doen om een miskraam te voorkomen of tegen te houden. 

Regelmatig zien we dat bloedverlies in de eerste weken van de zwangerschap niet hoeft te betekenen dat er sprake is van een miskraam. Veel voorkomende, onschuldige, oorzaken van bloedverlies in het begin van de zwangerschap zijn bijvoorbeeld een innestelingsbloeding, moeilijke stoelgang of bloedverlies na het hebben van gemeenschap. 

Wanneer je bloedverlies opmerkt, bel dan gerust. We zullen dan samen met je bespreken wanneer we een echo kunnen inplannen. 

Wanneer er inderdaad sprake blijkt te zijn van een miskraam, zijn er verschillende methodes mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld afwachten totdat het vruchtje vanzelf afkomt. Wanneer dit niet gebeurt, of je je hier niet prettig bij voelt, kunnen we je doorverwijzen naar de gynaecoloog. Bij de gynaecoloog zijn de volgende opties mogelijk:

  • misoprostol: dit medicijn zorgt ervoor dat je baarmoeder gaat samentrekken zodat het vruchtje afgedreven wordt.
  • curettage: door middel van een ingreep onder een roesje, wordt de zwangerschap vaginaal verwijderd.

Bij een miskraam kun je veel bloed verliezen, soms gaat het zelfs gepaard met grote bloedstolsels. Hoe verder de zwangerschap, hoe meer bloedverlies. Over het algemeen zou het bloedverlies na ongeveer een week moeten afnemen/stoppen.

Het doormaken van een miskraam is vaak een emotionele gebeurtenis waar je rustig de tijd voor moet nemen om dit te verwerken. We proberen je tijdens de miskraamperiode zo goed mogelijk te begeleiden. Zo hebben we gedurende de periode van bloedverlies regelmatig contact met elkaar (indien hier behoefte aan is).

Na het doormaken van een miskraam is er medisch gezien geen reden om te wachten met een nieuwe zwangerschap. Soms kan het emotioneel beter zijn om de tijd te nemen om deze gebeurtenis te verwerken.

Indien je na een miskraam weer zwanger bent, neem laagdrempelig contact met ons op met vragen of onzekerheden. We snappen heel goed dat het deze keer allemaal nog spannender kan zijn dan de eerste keer dat je zwanger was.

Meer informatie kun je vinden in de folder van de KNOV.

Call Now Button