Leefstijl

Alcohol
Het gebruik van alcohol heeft nadelige effecten op het zwanger worden maar ook wanneer je eenmaal zwanger bent. Zo zorgt alcoholgebruik vóór de zwangerschap bij zowel man als vrouw voor een verminderde vruchtbaarheid en in het prille begin van de zwangerschap kan alcohol gebruik zorgen voor een miskraam. Daarnaast kan het zorgen voor een vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht.

De concentratie alcohol in het bloed van je baby is gelijk aan de concentratie alcohol in jouw bloed. Hierdoor kan de ontwikkeling van je kindje verstoord worden en kan alcohol zorgen voor schade aan de hersenen en andere organen van je baby. Wil je meer weten over alcoholgebruik voor- en tijdens de zwangerschap? Of tijdens de borstvoedingsperiode? Kijk dan eens op de website van het Trimbos instituut of het Nederlands instituut voor alcoholbeleid.


Roken
Net zoals alcohol kan ook roken zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Ook verhoogt roken de kans op een miskraam. Daarnaast verhoog je door te roken de kans op o.a. een minder goede ontwikkeling  van de organen, aangeboren afwijkingen, het overlijden van je kind voor de geboorte en een te vroeg geboren of te lichte baby. Na de geboorte is er voor het kindje een hogere kans op wiegendood, ademhalingsstoornissen en luchtweginfecties, middenoorontsteking en het krijgen van astma. En zelfs als je kind volwassen is, heeft het meer kans op hart en vaatziekten.

Als je zelf niet rookt maar je partner of familie wel, dan zal je kind via jou meeroken. Het is dus van belang dat je partner niet rookt in jou bijzijn of dat jullie samen stoppen met roken. Samen stoppen is een stuk makkelijker dan alleen. Wil je meer informatie over roken en zwangerschap? Kijk dan eens op onderstaande links:
www.trimbos.nl
www.deverloskundige.nl


Drugs

Alle vormen van drugsgebruik worden in de zwangerschap sterk afgeraden. Net als alcohol en de schadelijke stoffen in tabaksrook, komen drugs in het bloed van je kindje terecht. De risico’s en effecten op de baby verschillen per drugs. Een aantal soorten drugs geven bijvoorbeeld een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen.
 

Wil je meer informatie over drugsgebruik tijdens de zwangerschap? Kijk dan eens op www.drugsinfo.nl


Sporten

Tijdens de zwangerschap mag je gerust sporten. Wanneer je nooit gesport hebt, is het niet verstandig om tijdens de zwangerschap juist te beginnen met fanatiek te sporten. Ga dan liever wandelen, fietsen of zwemmen. Het allerbelangrijkste voor sporten tijdens de zwangerschap is: luister goed naar je lichaam! Bewegen is heel belangrijk, het helpt zwangerschapskwaaltjes te verminderen en geeft je een voordeel tijdens de bevalling.
Sportdisciplines waarbij je het risico loopt om een trap of slag in je buik te krijgen, zijn af te raden. Ook is het niet verstandig om tijdens je zwangerschap actief je buikspieren te trainen.


Werk

Sommige werkomstandigheden kunnen risico’s opleveren voor je zwangerschap. Daarom zijn er verschillende regelingen voor zwangere en pas bevallen vrouwen. Wanneer je door je beroep in aanraking komt met risicovolle werkomstandigheden is het goed om met je werkgever te overleggen over aangepast werk. Onder risicovolle werkomstandigheden verstaan we o.a. blootstelling aan trillingen (vrachtauto’s & landbouwmachines), ioniserende straling (straling van radioactieve stoffen), chemische stoffen of infectierisico’s.

Verder ben je in je zwangerschap niet verplicht om nachtdiensten te draaien en behoor je onder werktijd naar de verloskundige of gynaecoloog te kunnen gaan zonder dat je hiervoor verlof moet nemen. 

Heb je werk waarover je twijfelt of je dit tijdens de zwangerschap kan blijven doen? Overleg dan met ons, of met de bedrijfsarts. Op het RIVM en www.deverloskundige.nl vind je meer informatie over zwangerschap en werk.


Kattenbak/tuinieren

In de uitwerpselen van katten kan de toxoplasmose parasiet zitten. Toxoplasmose kan schadelijk zijn voor je kindje. Het is aan te raden de kattenbak door je partner te laten verschonen of dit met handschoenen aan te doen. Ook in de tuin kun je uitwerpselen van katten tegenkomen. Om deze reden is het verstandig alleen te tuinieren met handschoenen aan (ook als je zelf geen katten hebt).

Call Now Button